Tio texter tävlar om att bli Årets kritiska text
Tio texter har kvalat in till slutskedet av tävlingen Årets kritiska text, som i år ordnas för andra gången av Kritikbyrån. Genom tävlingen letar vi efter klarsynta, roliga, kontroversiella, djupgående och lyskraftiga kulturkritiska texter publicerade i finlandssvensk media 1.11.2020–31.10.2021. Domare för årets tävling är den svenska kritikern, redaktören och poeten Magnus William-Olsson.
Nomineringen av bidrag har det här året förnyats så att kritikerna själva kunnat nominera en text de ansett vara sin bästa från det gångna året. Deadline för att lämna in ett bidrag var den 1.11.2021 och nu har domare Magnus William-Olsson sammanställt en shortlist på de tio intressantaste bidragen som lämnats in. Sammanlagt fick vi in 40 stycken bidrag (förra året 31 stycken). Vinnaren kommer att koras under evenemanget Ode till kritiken som sänds live på Yle Arenan onsdagen den 1.12 kl. 18–19.30. Priset är en summa på 1 000 €.
Magnus William-Olssons kommentar om valprocessen:
”Jag har i mina överväganden vägt in viss representativitet. Jag har till exempel valt att ha med flera konstarter, även om litteratur dominerade stort i materialet. Jag har när text stått mot text prioriterat mindre etablerad framför mycket etablerad skribent. Jag har också haft ett gott öga för dagskritiska texter, även om jag också har med några essäer av mindre tidsbunden art. Det har blivit en överrepresentation av HBL-texter. Det beror inte på att de är överlägset bra, utan på att de är överrepresenterade i materialet. Som jämförelse kan sägas att inte en enda text publicerad på Yle:s sajt inkommit.”
Genom tävlingen hoppas vi kunna lyfta fram recensioner och andra kritiska texter som skrivs i finlandssvenska medier och värna om den analytiska kulturtexten som genre.
De tio texter som kvalat in i shortlisten är (skribenter i bokstavsordning):
Jan Granberg: ”Camilla Nylunds varma och intensiva debut som Tosca”, i Hufvudstadsbladet 17.9.2021.
Bianca Gräsbeck: ”Ode till ett hotat hav”, i Ny tid 16.4.2021.
Victor von Hellens: ”Trollbindande lyssningsupplevelse utöver det vanliga”, i Hufvudstadsbladet 13.4.2021.
Henrik Jansson: ”Prekariatstillvaro i fabrikens lågstatussfär – och sen kom cancern”, i Hufvudstadsbladet 2.5.2021.
Daniela Lillhannus: ”Tatjana Brandt behandlar författare som människor i sina essäer – med ömhet och humor”, i Västra Nyland 21.4.2021.
Elliot Lundegård: ”Häxan som förvandlade sig till katt bevisade underordning”, i Hufvudstadsbladet 4.7.2021.
Christa Lundström: ”Vigdis Hjorth återvänder till den olyckliga familjen”, i Hufvudstadsbladet 28.3.2021.
Valter Sandell: ”Revolutionärt blivande i Pauli fotspår”, i Nya Argus nr 10/2021.
Katja Sandqvist: ”Så vackert att det nästan gör ont”, i Hufvudstadsbladet 20.9.2021.
Daniel Wickström: ”Att sörja tiden – Om förlust i Josefine Klougarts roman En av oss sover”, i Horisont nr 2/2021.
För frågor kring tävlingen, kontakta gärna:
Mathilda Larsson
Kritikbyråns kritikombud
Tel. +358 40 220 6716