Som medlem i Kritikbyrån har du möjlighet att ansöka om ett extra-arvode för en kritisk text som publicerats i någon av de finlandssvenska tidningar, tidskrifter och nätpublikationer som ingår i Kritikbyrån (observera att Svenska Yle inte ingår):
Accord
Arbetarbladet
Astra
Borgåbladet
Enhörningen
Filmvision Finland
Finsk tidskrift
Horisont
Hufvudstadsbladet
Ikaros
Kontur
Kyrkpressen
Lysmasken
Nya Argus
Ny tid
Nya Åland
Nya Östis
Pargas Kungörelser
Studentbladet
Syd-Österbotten
Vasabladet
Västra Nyland
Åbo Underrättelser
Ålandstidningen
Österbottens tidning
I praktiken fungerar ersättningssystemet så att du kommer överens om publicering och arvode för texten med den publikation du vill skriva för. Efter att texten publicerats och utbetalningen gjorts kan du ansöka om extra-arvode från Kritikbyrån.
Kritikbyrån betalar inte ut något stöd till tidskrifterna eller tidningarna, endast till skribenterna.
Hur mycket pengar betalar Kritikbyrån ut?
Kritikbyrån betalar ut ett extra-arvode som baserar sig på den sammanlagda summa en kritiker förtjänat in på kritiska texter under en omgång. Summan bestäms mekaniskt enligt en procentuellt sjunkande skala, där de som förtjänat minst får en högre procent ersatt, medan de som förtjänat mest får en lägre procent ersatt. Skalan beror i slutändan på antalet ansökningar och de ansökta summorna, så den slutgiltiga fördelningen klarnar efter att alla ansökningar behandlats. För 2023 års omgång var skalan 30–80 %.
För att bli berättigad extra-arvode behöver en kritiker under en omgång ha publicerat minst tre kritiska texter för någon av de redaktioner som ingått avtal med Kritikbyrån. OBS! Detta betyder att du inte kan få ett extra-arvode om du publicerat bara en eller två kritiska texter. Om du kommer över tröskeln beaktas alla kritiska texter du publicerat under omgången i uträkningen av extra-arvodet.
När betalas extra-arvodet ut och när behöver jag skicka in mina uppgifter?
Ersättningarna delas ut en gång per år enligt denna tidtabell:
Deadline för att skicka in alla uppgifter: 31.12.2024
Utbetalningsdatum: 31.1.2025
Skicka alla uppgifter för en ersättningsomgång på en och samma gång.
Ersättningsomgången gäller texter publicerade under tiden 1.1.2024–31.12.2024.
Vilka uppgifter behöver jag skicka in för att få ett extra-arvode för en kritisk text?
Kritikbyrån betalar ut ersättning för recensioner och andra tydligt kritiskt förankrade texter om olika typer av konst. Ersättningen gäller enbart texter, ersättning betalas inte ut för t.ex. fotografier och resekostnader.
Vilka uppgifter du behöver skicka in till oss för att få ett extra-arvode för en kritisk text beror på hur du får betalt – du kan antingen använda skattekort eller fakturera.
Om du använder dig av ett skattekort behöver du skicka in:
Kontonummer i IBAN-format
Skattekort för arbetsersättning* (OBS! Skattekort för löner fungerar inte längre)
Lönespecifikation** för den kritiska texten
En kopia på/länk till den kritiska texten
* Här finns anvisningar för hur du ansöker om skattekort för arbetsersättning
** En lönespecifikation innebär ett slags kvitto på det arbete som utförts för en arbetsgivare, där arvodet för arbetet och eventuella avdrag och tillägg framkommer. Varje arbetsgivare är skyldig att ge ut en lönespecifikation till sina arbetstagare.
Observera att vissa mediehus skickar ut sina lönespecifikationer direkt i nätbanken. Om du har problem med att få fram lönespecifikationen eller tror att du inte fått en, var i kontakt med tidnings-/tidskriftsredaktionen – vid ytterligare problem, kontakta Kritikbyrån.
Om lönespecifikationen innehåller arvoden för flera olika slags texter och uppdrag – skriv gärna ut exakt vilka summor du ansöker om ersättning för.
Om du fakturerar publikationen behöver du gå till väga så här:
Fakturera publikationen i vanlig ordning
Skicka in alla de fakturor och kopior på/länkar till de kritiska texter du vill att Kritikbyrån ska betala ut ersättning för
Efter att Kritikbyrån meddelat en hur stor summa som kommer att betalas ut kan du göra en ny faktura riktad till oss med den meddelade summan
Observera att Kritikbyråns utbetalningar behöver tas med i inkomstbeskattningen, men de är inte momspliktiga och behöver därför inte deklareras.
Jag är bosatt utomlands, hur gör jag då?
Om du är permanent bosatt utomlands, men finländsk medborgare behöver du i regel använda dig av ett källskattekort. Här finns instruktioner för hur du fyller i blanketten. Lämna fält 3, ”Uppgifter om vistelsen i Finland”, tomt.
Blanketten kan laddas ner på Skatteverkets hemsida och skickas per post eller så går det att ansöka om ett källskattekort via tjänsten MinSkatt.
Om du inte är en finländsk medborgare och bosatt utomlands – och inte besöker Finland för att utföra arbetet – behöver du i regel inte betala skatt i Finland (kolla alltid med ditt eget lands skattemyndigheter eller de finska skattemyndigheterna hur du bör gå till väga). Du kan endera fakturera oss eller alternativt skicka in de här uppgifterna:
Kontonummer i IBAN-format samt BIC-kod
Lönespecifikation för den kritiska texten
En kopia på/länk till den kritiska texten
Ditt personnummer/TIN-nummer
Hur kan jag skicka in mina kritiska texter?
Länkar
Du kan länka till den publicerade kritiska texten, till exempel så här:
10.3.2020: https://www.nytid.fi/2020/03/lysande-liknelse-om-klasskrig/
Skriver du enbart för en och samma tidning och i regel bara recensioner kan du också leta på ditt eget namn på tidningens nätsida och skicka en länk till din profil, så här: https://www.hbl.fi/sök?q=Mats%20Liljeroos
Skriv i så fall vilken den första och sista recensionen du vill ha ersättning för är. Observera att om du skriver flera olika sorters texter för tidningen funkar det här alternativet inte, då behöver du skicka skilda länkar till texterna som är relevanta för Kritikbyrån.
Kopior
Ett annat sätt att skicka in de kritiska texterna du vill ha ersättning för, är att skicka kopior på dem. Det kan du göra genom att ta en skärmdump på din telefon eller dator, genom att skanna den publicerade texten eller genom att fotografera den. Om du fotograferar: var noga med att texten behöver vara läslig och att text, datum och författarens namn syns på bilden.
Inget av ovanstående fungerar
I så fall kan du skicka in texten i samma format som du skickat den till tidningsredaktionen.
Vart ska jag skicka uppgifterna?
Alla uppgifter skickas i ett och samma mejl till kritikbyran at gmail.com.
Vi föredrar e-post, men kan du inte skicka uppgifterna per mejl kan du kontakta oss på ovanstående adress, eller per telefon under kontorstid måndag–onsdag på numret +358 40 220 6716, så reder vi ut det.