Dessa texter tävlar om titeln Årets kritiska text 2024

13 texter av tio kritiker har kvalat in till slutskedet av tävlingen Årets kritiska text, som i år ordnas för femte gången av projektet Kritikbyrån. Vi letar efter den bästa konstkritiska texten publicerad i finlandssvensk media 1.11.2023–31.10.2024. Domare för årets tävling är Valerie Kyeyune Backström, kritiker och författare, samt biträdande kulturchef på Expressen.

Sammanlagt fick vi in hela 103 stycken nomineringar, vilket var nytt rekord (de föregående åren nominerades 94, 64, 40 respektive 31 stycken bidrag). Bland nomineringarna fanns 93 unika kritiska texter skrivna av 64 unika kritiker. Nu har domare Valerie Kyeyune Backström sammanställt en shortlist med de intressantaste bidragen som lämnats in. Här är hennes kommentar om urvalsprocessen:

I urvalsprocessen har jag lagt fokus på två saker: språk och innehåll. Språket ska locka till läsning, det ska ha schwung, skärpa. Stil! Innehållet ska både analysera och uttrycka en tydlig värdering (i alla fall om det rör sig om en recension) men framför allt vill jag att texten ska tillföra något – att jag ska komma ut från läsningen lite klokare än jag var innan. Jag har prioriterat det njutbara, skribenter som lyckas göra sitt ämne och sitt ärende njutbart för mig som läsare.

De texter som kvalat in på shortlisten är (skribenter i bokstavsordning):

Salla Aldrin Salskov: “Maggie Nelson ger oss redskap för att tänka på frihet och konst” i Ny Tid 9/2024.

Otto Ekman: “Propaganda är också det som förblir osagt” i Hufvudstadsbladet 19.8.2024.

Tomas Jansson: “Berlins legendariska konstnärskollektiv blev världens mest kommersiella museikoncept Fotografiska” i Svenska Yle 14.7.2024.

Sebastian Johans: “Obligatorisk läsning för riksdagsledamöter” i Hufvudstadsbladet 28.7.2024.

Helen Korpak: “Charles porträtt – århundradets mest färgpsykologiskt laddade målning?” i Hufvudstadsbladet 16.5.2024.

Sara Nyman: “En oromantisk romans för livsledan” i Hufvudstadsbladet 5.6.2024.

Adrian Perera: “Rushdies Kniv är en smörig poplåt” i Hufvudstadsbladet 2.6.2024 & “Varför fortsätter Sverige vara slutmålet för vår litteratur?” i Hufvudstadsbladet 3.10.2024.

Silja Sahlgren-Fodstad: “Furiosa: A Mad Max Saga – brutalt tråkig actionmardröm med Anya Taylor-Joy och Chris Hemsworth” i Svenska Yle 24.5.2024 & “The Substance – Demi Moores comeback börjar med smart skräck men slutar i barnsligt blodbad” i Svenska Yle 27.9.2024.

Rakel Similä: “Bortom en avslöjande kritik” i Ikaros 1/2024 & “Vilken lycka! Nationalteaterns Angels in America imponerar” i Hufvudstadsbladet 11.10.2024.

Alexander Öhman: “Själens måleriska landskap” i Ny Tid 8/2024.

Vinnaren koras och prissumman på 1 000 € delas ut den 28 november under en prisceremoni med start kl. 18.30 i Textens hus på Fågelviksgatan 3 i Helsingfors.

Under prisceremonin arrangerar Kritikbyrån scensamtalet “Sexiga rubriker och sifferbetyg – Att nå ut eller sälja ut?”. Valerie Kyeyune Backström och Ylva Perera diskuterar balansen mellan att locka läsare och att underminera trovärdigheten för kritiken. Med en personlig utgångspunkt utforskar de också drivkraften bakom att skriva kritik – vad innebär det för dem själva och hur förmedlas det till läsaren? 

Mer info om evenemanget finns här. Varmt välkommen att fira alla fantastiska kritiska texter som skrivits i år! 

Under nomineringsprocessen efterlyste Kritikbyrån klarsynta, roliga, kontroversiella, djupgående och lyskraftiga kritiska kulturtexter som publicerats i finlandssvensk media under det senaste året. Precis som föregående år kunde man antingen nominera någon av ens favorittexter eller skicka in ett eget bidrag. Deadline för att lämna in ett bidrag var den 31.10.2024.

Genom tävlingen hoppas vi kunna lyfta fram recensioner och andra kritiska texter som skrivs i finlandssvenska medier och värna om den analytiska kulturtexten som genre.

Nästa
Nästa

Anmälan till kritikkursen i Vasa är öppen!