Texter skrivna under Kritikbyråns arbiskurs nu publicerade

Kritikbyråns arbiskurs i Helsingfors, "Kritik för alla – konsten att skriva om konst", som ordnades den 3.9–15.10.2024 är nu avslutad. Här kan du läsa ett urval av de texter som skrevs under kursen.

Klassfoto (med två av kursdeltagarna frånvarande)! 

Det blev en kurs med många intressanta och inspirerande diskussioner, och många fina texter. Kursen drogs av litteraturvetaren och tidningsredaktören Trygve Söderling i samarbete med kritikombudet Daniel Wickström Grönroos. Gästföreläsare under kursen var filmkritikern Johanna Grönqvist, konstkritikern Helen Korpak och litteraturkritikern Ylva Perera.

Under kursen närmade vi oss kritiken ur ett brett perspektiv. Den första övningsuppgiften gick ut på att, istället för att recensera ett traditionellt konstverk, granska ett fenomen kritiskt. Fenomenen som deltagarna kunde välja mellan var bland annat arkitektur, ett dataspel, en plats, en smak eller doft, en reklamkampanj, en röst, färdigmat, en restaurang, en mediapersona, en busslinje etc.

Före den andra övningsuppgiften såg vi filmen Drömmen lever vidare (Et la fête continue! av Robert Guédiguian) tillsammans på bio. Uppgiften gick ut på att recensera denna film.

Som sista uppgift fick deltagarna i uppgift att skriva om ett verk inom en genre som vanligtvis recenseras i finlandssvenska medier (förutom film).

Ett litet smakprov på hurdana slags texter som skrevs under kursen finns nu att läsa här på hemsidan:

Jonas Berg: Recension: Simon Fujiwaras Världen är liten – ojämn men tänkvärd

Hilda Kahra: Huden, ett virrvarr

Elias Poutanen: Kan prepping bli tråkigare än så här?

Viggo Stolzmann: Salamanderkriget – Science-fiction-satir för en kallare och slemmigare tidsålder

Petra Österman: Jacobs stad under 90-talets “lama”


Tack till alla som gick kursen!

Föregående
Föregående

Kan prepping bli tråkigare än så här?

Nästa
Nästa

Recension: Simon Fujiwaras Världen är liten – ojämn men tänkvärd