Två kritikkurser på arbis denna höst!

Denna höst arrangerar Kritikbyrån inte mindre än två kritikkurser i samarbete med Helsingfors arbis!

Kritik för alla – konsten att skriva om konst

Efter ett par års paus ordnar vi igen en skrivkurs i kritik, under ledning av Trygve Söderling och Daniel Wickström. Kursen består av diskussioner, övningsuppgifter och föreläsningar – och den riktar sig såväl till nybörjare som till mer erfarna kritiker som vill diskutera sina texter. Träffarna sker på tisdagar kl. 18 med start den 3 september.

Anmälan till kursen sker via denna länk: https://ilmonet.fi/course/A240345

Kursbeskrivning:

Hur skriver man en recension? Och vad gör en kritiker? På Kritikbyråns kritikkurs övar vi oss i att skriva kritik och diskuterar det kritiska uppdraget.

Innehåll:
Under kursen skriver deltagarna övningstexter, möter aktiva yrkeskritiker och samtalar kring kritikens roll i det kulturella ekosystemet. Kursen leds av Trygve Söderling i samarbete med Kritikbyråns projektledare Daniel Wickström. Vi tar upp kritikens olika former, gör övningar i att kritiskt analysera verk inom olika genrer, samt diskuterar i vilka offentligheter kritiken verkar och har verkat. Kursen tar upp aktuella debatter och frågor inom kritikfältet, vilket gör att innehållet också lämpar sig för tidigare kursdeltagare. Tematik som tas upp under kursen är bland annat vilken kritikerns yrkesroll är idag, hur “personlig” en kritiker kan vara och vem kritikern skriver för och hur. Under kursen görs ett biobesök som bekostas av Kritikbyrån.

Kursen gästas av filmkritikern Johanna Grönqvist (10.9), konstkritikern Helen Korpak (24.9) och litteraturkritikern Ylva Perera (8.10) som berättar om sitt arbete som kritiker.

Skrivuppgifterna:
Till varannan gång skrivs en övningsuppgift om ett valfritt konstverk, men konstformen behöver variera från gång till gång (musik, film, dans, skönlitteratur och facklitteratur, konst, teater, arkitektur eller annat – låt fantasin sätta gränserna).

Undervisningsformer:
Föreläsningar, gruppsamtal, övningsuppgifter och självständigt skriftligt arbete. Till varannan kursgång skrivs en kort kritisk text om ett valfritt konstområde.

Mål:
Efter att ha slutfört kursen har du fått en fördjupad förståelse för kritikens roll i kulturlivet. Du har övat dig i att kritiskt granska olika konstformer och i att skriftligt uttrycka din åsikt. Du har fått respons på dina texter och har förhoppningsvis deltagit i många intressanta samtal om konst och kritik.



Klassiska konstkritiska texter

Det blir även en fortsättning på förra höstens kritikläsecirkel, denna gång under ledning av Sara Rönnqvist! Upplägget är det samma – vi diskuterar mer eller mindre kända kritiska texter och texter om kritik – men läslistan är uppdaterad. Kursen lämpar sig för både kritiker och kritikläsare som är intresserade av att diskutera konstkritiken som genre. Träff ca. en gång i månaden på måndagar kl. 16.30, med start den 21 oktober.

Anmälan till kursen sker via denna länk: https://ilmonet.fi/course/A240495

Kursbeskrivning:

En läsecirkel där vi läser och diskuterar ett urval recensioner, teoretiska och skönlitterära texter som på olika sätt format och formar dagens konstkritik.

Hur konst, teater, litteratur och film diskuteras har påverkats av både filosofer, konstnärer, och förstås kritiker. Under den här läsecirkeln läser vi ett urval texter som blivit tongivande, eller kanske borde vara tongivande, för hur den konstkritiska texten ser ut och fungerar idag. I diskussionerna koncentrerar vi oss inte bara på konstkritik, utan tar också upp frågor kring konst, kultur och samhället i stort.

Under kursen läses både debattinlägg, recensioner, teoretiska och skönlitterära texter, bland annat av Walter Benjamin, Virgina Woolf, Siri Hustvedt, flera finlandssvenska kritiker o.s.v. Kursdragaren skickar på förhand ut de texter som läses till den första träffen.



Varmt välkomna!

Föregående
Föregående

Kritiksalongen: “att betrakta kritik som ett arbete som måste göras”

Nästa
Nästa

Att bjudas in och engageras: en rapport från Hangö Teaterträff